Un magazín o magazine (en castellà també magacín) és un gènere dels mitjans de comunicación que fa al·lusió a un programa variat, versàtil i flexible, on i cap una mica de tot: en un magazín es poden tractar gran varietat de temes i de formats, en el que es combina la informació i l'opinió amb l'entreteniment i, fins i tot, amb una mica d'espectacle. Vaja, el que anomenem 'un cajón de sastre' (o 'desastre', al gust).
Resulta curiosa l'evolució de la paraula... Es suposa que ve de l'anglès magazine, que tots coneixem com 'revista'. I, de fet, imaginem que per això posa nom a un gènere dels mass media, tant de la premsa escrita com de la televisió, no només de la ràdio. I és que els magazins es donen en molts formats (pa' que nos entendamos: pensa en 'El programa de Ana Rosa' o una cosa semblant).
Però aquest mot anglés magazine ve de l'àrab makhazi, que vol dir 'lloc d'almacenatge'. És a dir, els nostres 'magatzems' de tota la vida!
Però com ha acabat fent referència a un gènere dels mitjans de comunicació? Doncs perquè la primera revista anglesa en utilitzar aquest terme es va dir Gentleman's Magazine, apareguda en 1731, segurament volent fer referència metafòrica a que es tractava d'una publicació que 'emmagatzemava' tota classe d'informació (també diuen que podia ser una al·lusió als llistats d'armes i d'informació habitualment relacionats amb els magatzems anglesos donat que al segle XVI els magazines es feien servir per a munició militar). I ja sabem que res com un anglès amb les seves 'anglesades' per a què la resta l'imitem, tot i que ja teníem una paraula igual...
Així doncs, el nostre IES, Cartellera és un magatzem, sí! Però, a diferència del que és habitual en aquest gènere radiofònic, nosaltres hem limitat els continguts: parlem de cinema. Cinema d'avui i cinema d'ahir, estrenes i clàssics. En cada programa només d'un llargmetratge. I ho fem amb diversos acostaments: comencem amb una mica d'informació general, sobretot anècdotes de la pel·lícula triada; després l'opinió dels que considerem més sabuts o engrescats amb ella, fins i tot amb una mica de debat pel mig (res de bufetades, si és possible); d'aquí passem al carrer, a la vessant més social, a copsar què es diu -i què no- de la trama, dels actors, de les interpretacions, de la direcció... La música ens porta als millors moments sonors de la història. I acabem amb l'entreteniment més pur: les rialles amb l'humor dolent al voltant de la pel·lícula.
Aquest és el nostre magazín:
benvingut al magatzem cinèfil de Swag FM!!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
¡Recuerda! Un comentario correcto incluye una crítica positiva y un aspecto a mejorar. Y aségurate que el comentario viene firmado con tu usuario de Google. ¡Gracias!